top of page
Zoeken
Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 81: Aldi


Komt u wel eens bij de Aldi? Ik moet u bekennen dat ik er al een tijdje niet meer geweest was, maar ik ben er onlangs speciaal vanuit de kop van Noord-Holland voor naar Utrecht gereden. Maar daarover dadelijk meer...


Aldi is een discount supermarktketen met inmiddels meer dan 12.000 winkels in 19 landen waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en China. De keten is in 1946 opgericht door de Duitse broers Theo en Karl Albrecht en de naam is een afkorting van Albrecht Diskont. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn lage prijzen en efficiënte bedrijfsmodel. Naar verluid heeft door de sterke marktpositie van Aldi in Europa de Amerikaanse discountketen Walmart nooit de sprong naar Europa gewaagd. De familie Albrecht is overigens ook eigenaar van Lidl, dat vaak in een adem wordt genoemd met Aldi vanwege het vergelijkbare bedrijfsmodel en productaanbod.


Aldi krijgt het voor elkaar de prijzen zo laag te houden door verschillende factoren zoals:

1. De eenvoudige inrichting van de winkels met weinig extra’s. Er is bijvoorbeeld geen bakkerij of slagerij in de winkel. Dit scheelt in de personeels- én in de inrichtingskosten.

2. De winkels niet op A-locaties te vestigen, waardoor de vastgoedkosten laag zijn.

3. De producten in de omverpakking te laten en op pallets in de winkel te plaatsen. Dat scheelt personeelskosten omdat er veel minder personeel nodig is om de vakken te vullen.

4. Het voeren van een beperkter productaanbod dan andere supermarkten. In plaats van honderden verschillende merken aan te bieden, richt Aldi zich op een selectie van eigen merkproducten en een klein aantal bekende merken. Dit scheelt enorm in logistieke kosten.

5. Het direct inkopen van producten via de producent, zonder tussenpersonen. Hierdoor kan het bedrijf lagere prijzen bedingen en besparen op logistieke kosten.


Ondanks dat Aldi er alles aan doet om de kosten zo laag mogelijk te houden, betekent dat niet dat Aldi niet investeert in innovatie. Die innovatie is vooral gericht op het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid van de bedrijfsvoering en niet op baanbrekende productinnovaties. En dat was voor mij ook de reden om naar Utrecht af te reizen. Want daar, schuin tegenover de Bijenkorf, op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat, is de eerste Aldi Shop&Go van het Europese vasteland gevestigd. Een Aldi zónder kassa’s!


Hoe gaat dat in zijn werk? Heel simpel: Je installeert de Aldi Shop&Go app en koppelt daar een creditcard aan. Sinds vorige week kan trouwens ook Apple Pay als betaalmethode gebruikt kan worden. Aangekomen bij de winkel opent het poortje bij de ingang door middel van een door de app gegenereerde QR-code. Vervolgens kun je alles wat je nodig hebt uit de schappen pakken. Door honderden camera’s in het plafond en sensoren in de schappen weet de software exact wat jij in je mandje stopt. Je hoeft dus zelf niks te scannen! Als je alles hebt wat je nodig hebt loop je naar de uitgang, scan je je QR-code weer en krijg je binnen enkele minuten de rekening van wat je hebt geshopt in je inbox. Wow!

Hoe was deze ervaring nu? Ik kan niet zeggen dat het erg druk was en ook zag ik meerdere mensen bij de ingang rechtsomkeer maken als ze van een vriendelijke Aldi-medewerker te horen kregen dat ze een app moesten installeren om binnen te komen. Ik denk dat dat ook niet ongebruikelijk is bij zo’n heel nieuw concept. Maar eenmaal binnen vond ik het zelf wel erg prettig. Ik heb het concept natuurlijk uitgebreid geprobeerd, ook door dingen terug te leggen en allemaal verschillende producten te pakken. De eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat het niet helemaal goed ging. Van de twee koffiebroodjes die ik gekocht heb was er maar een geregistreerd zag ik toen ik de rekening kreeg. Ik vermoed dat dat kwam omdat het pakken ervan met de boordtang niet helemaal soepel ging. Heb dat gemeld via de app en de feedback werd gewaardeerd :-)


De winst zit natuurlijk in het feit dat door het inzetten van dit systeem er straks geen personeel meer nodig is achter de kassa, er niets gestolen kan worden en er allerlei data zal worden gegenereerd waar de winkel weer zijn voordeel mee kan doen. En ik als klant hoef niet meer in een rij te staan en kan supersnel mijn boodschappen doen. Win-win 


En de zorg dan?

Ik was echt onder de indruk van hoe goed de camera’s en sensoren konden registreren wat ik allemaal uit de schappen pakte, want ik heb écht mijn best gedaan om het systeem voor de gek te houden. Zou dit soort technologie ook in de zorg toegepast kunnen worden? Bijvoorbeeld voor het innemen van medicatie? Of het registreren of iemand zijn oefeningen goed doet? Of hoe druk het op een bepaalde afdeling is? Als we daardoor in de zorg met minder personeel wel dezelfde (of misschien wel hogere?) kwaliteit kunnen leveren lijkt me dat geen gekke oplossingsrichting.


Maar wat daarnaast een les voor de zorg is, is dat zelfs een bedrijf dat zo gefocust is op het besparen van kosten heel bewust investeert in innovatie. Aldi creëert daardoor voordelen voor zowel de klant als zichzelf met het kassaloos winkelen. Dergelijke win-win’s zag ik al veel vaker bij succesvolle bedrijven, dus nogmaals aan u de vraag: Waar ziet u in uw praktijk mogelijkheden om het voor zowel uzelf als uw patiënten beter, prettiger, efficiënter of leuker te maken?


Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.


De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page