top of page
Zoeken
Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 69: Swapfiets


In het Integraal Zorg Akkoord zijn specifieke doelen geformuleerd met betrekking tot duurzaamheid. Zo is de volgende passage opgenomen:

· Inzetten op zorg met laagst mogelijke impact op klimaat, milieu en leefomgeving. Dat vraagt om ‘groene en klimaatneutrale zorg’ met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving, geleverd met oog voor spaarzaam en circulair gebruik van grondstoffen en materialen.


Hoe kunnen we dat nu het beste bereiken? Vooral naar andere sectoren kijken zou mijn advies zijn!


Onlangs verscheen op mijn LinkedIn tijdlijn het nieuwsbericht dat fietsverhuurbedrijf Swapfiets een B Corp was geworden. B Corp staat voor Benefit Corporation. Het label is een certificering voor profitbedrijven die worden beoordeeld op de impact op sociale en milieuaspecten. Om een B Corp te worden, moeten bedrijven een uitdagend certificeringsproces doorlopen. Zouden we in de zorg iets van Swapfiets kunnen leren?


Swapfiets

Swapfiets ontstond In 2014 toen 3 Delftse studenten bij hun medestudenten veel slecht onderhouden fietsen zagen en zij bedachten dat dat beter kon. Ze kochten 40 fietsen, lapten ze op en zetten ze te huur op hun facebook pagina’s. Het concept van Swapfiets is een ‘Bike as a Service’. Leden (zo heten hun klanten) sluiten een fietsabonnement af waarbij ze voor een vast bedrag per maand een fiets krijgen. Voor dat bedrag zorgt Swapfiets dat de fiets altijd werkt. Als er een probleem is kan je als lid naar de winkel komen voor een reparatie of via de app vragen of ze thuis langs willen komen om het probleem te herstellen. Als er te veel stuk is om het te herstellen wordt de fiets ‘geswapt’ en krijgt je een nieuwe goed functionerende fiets. Te herkennen aan de blauwe voorband :-)


Ze zijn na de succesvolle start in twee jaar tijd gegroeid naar 1.000 leden. Ze vonden investeerders en toen ging het snel. Swapfiets groeide exponentieel tot wat ze nu zijn: meer dan 280.000 leden in Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zeer succesvol dus! Swapfiets streeft naar meer leefbare Europese steden, een 100% circulaire productlijn en wil in 2025 klimaatneutraal zijn.


Het mooie van Swapfiets vind ik dat ze duurzaam zijn op meerdere manieren. In de eerste plaats natuurlijk dat zij een product leveren dat een goed alternatief is voor vervuilend vervoer. Zeker nu ze ook elektrische fietsen in hun assortiment hebben is dat een goede vervanger voor de auto of het openbaar vervoer. En heel goed te doen als die fietsen in goede conditie zijn natuurlijk.

Daarnaast zorgen zij met hun ‘Bike as a Service’ concept dat er minder fietsen nodig zijn dan wanneer iedereen er een zou kopen. Je kunt maandelijks opzeggen en jouw fiets wordt dan hergebruikt voor het volgende lid. En dan hoeft er dus enerzijds niet een fiets werkeloos in een schuur te staan of weg te worden gegooid en anderzijds geen nieuwe fiets geproduceerd te worden.


Maar daarnaast zoeken zij ook continu naar manieren om de afvalstromen te verkleinen. Bijvoorbeeld door van oude spaken fietsmandjes te maken en broekriemen van oude binnenbanden te maken.


En de zorg dan?

Ondanks alle aandacht staat duurzaamheid in de zorg nog steeds van verre van bovenaan de agenda’s. Skipr opende onlangs met de resultaten van een onderzoek naar verduurzaming in de zorg. De conclusie luidde dat in vrijwel alle sectoren de belangrijkste uitdaging het vinden van mensen was gevolgd door de noodzakelijke verduurzaming. In de zorg komt verduurzaming echter pas op de vierde plaats qua prioritering, na de financiële kracht en interne organisatie. Hoog tijd om om ons heen te kijken dus!


Kunnen wij het concept van Swapfiets niet inzetten in de zorg? Een Swap-rollator met bijbehorende onderhoudsservice bijvoorbeeld? Zeker als mensen steeds vaker en langer thuis blijven wonen lijkt dat geen gek idee. De tijd dat ze nu langer thuis wonen hebben ze namelijk steeds vaker hulpmiddelen nodig. Bij thuiszorgwinkels is het vaak al wel mogelijk kwalitatief goede hulpmiddelen te huren voor een schappelijke prijs. Tegenwoordig zijn de budget rollators echter zo goedkoop dat veel mensen liever zelf een kwalitatief minder model aanschaffen dan er een te huren. En als men dan wordt opgenomen in een instelling of een nieuwe koopt, kan de oude rollator bij het grofvuil. Een goed onderhouden Swap-rollator van hoge kwaliteit zou in dat geval een veel beter alternatief zijn. Die zou prima hergebruikt kunnen worden en bovendien betekent een hogere kwaliteit ook meer stabiliteit en dus veiliger. Veel meer verhuur van hulpmiddelen promoten lijkt mij dus, de ‘Hulpmiddelen as a Service’ is helemaal van deze tijd!


Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.

De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page