Vlak voor de zomervakantie las ik het boek Huispoezen en Buitenkatten van Ergin Borova. Als je mijn blogs interessant vindt, moet je dit boek zeker lezen! Ergin is actief in de woningcorporatie sector en schrijft blogs als: ‘Wat als Google een woningcorporatiesector was’, ‘Unbox de woning als een iPhone’ en ‘Denk als Coolblue’. U zult niet verbaasd zijn dat ik gelijk fan was en ook onze kennismaking die kort daarop volgde was een feest van wederzijdse herkenning. Woningcorporaties en de zorg hebben veel overeenkomsten. Ze vallen allebei onder de publieke sector, hebben klanten die niet veel te kiezen hebben en beide sectoren hebben te maken met innovatie die wat achterblijft… We hadden het over veel uiteenlopende onderwerpen en een van die onderwerpen was Klarna.
Kent u Klarna? Ik had er nog niet eerder van gehoord. Ergin zei dat ik het eens aan mijn dochter van 14 moest vragen, die kende het ongetwijfeld. En hij zei dat ik het vanaf dat moment sowieso regelmatig voorbij zou zien komen. Zijn beide voorspellingen klopten. Mijn dochter kon het me precies uitleggen en elke keer als ik nu bij een webshop iets bestel, valt het roze Klarna logo me direct op.
Klarna is een Zweeds fintech bedrijf dat is opgericht in 2005. Het neemt het betaalproces over van webshops, waarbij het de webshops direct betaalt. Ze schieten de kosten dus voor. Vervolgens brengen ze de kosten zonder extra rente in rekening bij de koper. Die moet binnen een bepaalde periode betalen. Het verdienmodel voor Klarna zit in de afdracht van een percentage van de omzet door de webshop.
En Klarna doet dat heel succesvol! In 2021 hadden ze 147 miljoen actieve gebruikers in 45 landen en kochten ze voor maar liefst 80 miljard dollar bij meer dan 400.000 aangesloten webshops.
Het mooie van dit proces is dat iedereen wint.
De klant:
Je kunt een product direct kopen, ook als je nog twee dagen moet wachten op je salaris. Die aanbieding gaat dus niet aan je neus voorbij.
Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Het is mogelijk om in termijnen te betalen.
Als het product niet bevalt kun je het kosteloos retourneren. Klarna handelt het financieel af omdat zij het hebben betaald.
De webshop:
Je wordt gelijk betaald voor de aankoop, er is geen risico.
Het aanbieden van Klarna werkt omzet verhogend.
Klarna:
De afdracht door de webshop is een succesvol verdienmodel.
Met de huidige lage rentes is het rendement interessant voor investeerders, dus aan financiering geen gebrek.
Ergin had al ideeën over wat woningcorporaties zouden kunnen leren van Klarna. De kosten die nu besteed worden aan incassobureaus zouden op een slimmere, meer klantvriendelijke manier kunnen worden besteed door een vergelijkbaar proces in te richten. Zouden er ook lessen voor de zorg zijn?
En de zorg dan?
Ik moest denken aan de roze Infomedics enveloppen die ik altijd van mijn tandarts krijg. Die zijn van een vergelijkbaar systeem als Klarna voor het innen van zijn facturen. De factuur wordt voor een klein bedrag van de tandarts overgenomen en deze heeft vervolgens geen omkijken meer naar het innen ervan.
Zouden we dat in de zorg op meer plekken kunnen toepassen? Ben benieuwd naar uw ideeen!
Belangrijkste les van Klarna is echter wat mij betreft die waar ik al vaker over geschreven heb: Win-win bestaat echt! Ondanks dat we in de zorg vaak denken dat er voor kwaliteit meer geld nodig is en voor een klantvriendelijker proces een stapje harder moeten worden gezet. Zoals ook bij Klarna blijkt kan het echt voor alle partijen een win zijn.
Met veel dank aan Ergin Borova voor de inspiratie!
Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.
De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.
Comments